Waarom tanken wij Euro 98 !

Gepubliceerd op: 30-03-2023

In Nederland kunnen we bij het tankstation doorgaans kiezen voor Euro 95 of Euro 98. De cijfers staan voor het octaangetal in de benzine. Op de pomp vindt je vaak ook nog een E getal met een 5 of 10. Dit geeft de hoeveelheid ethanol in de benzine aan, waarbij het getal het maximale percentage ethanol in de benzine aangeeft.

Dus hoe meer ethanol wordt gebruikt, hoe lager het octaangetal wordt. E5 staat gelijk aan Euro 98 en E10 is de codetaal voor Euro 95.

Reden 1: Motor draait soepeler op Euro 98

Wij als Volvo occasion specialist denken dat de meest automotoren soepeler lopen op benzine met een hoger octaangetal. Een goede reden voor bestuurders om de duurdere Euro 98 te kiezen in plaats van Euro 95. Maar dat is niet het enige.  

Reden 2: Minder verbruik bij een hoog octaangetal

De motor gaat zuiniger zijn met benzine die een hoger octaangetal heeft, om reden dat de verbranding beter is. Dit is na onze mening als Volvo specialist echt een goede reden om rekening mee te houden. Hoeveel dit scheelt,verschilt per auto. Soms heft het zelfs het prijsverschil tussen de twee soorten benzine op. Reden : De motor komt simpelweg verder op de duurdere benzine.

Reden 3: Oudere auto’s hebben moeite met ethanol

Een belangrijkste redenen is veel oudere auto’s ( 20 jaar of meer) niet echt goed bestendig zijn tegen het hogere percentage ethanol in Euro 95 (E10). Deze tast bepaalde onderdelen zoals, slangen, rubbers en afdichtingen aan. Soms zelfs met motorschade als gevolg. Wat wij als Volvo specialist hierin graag adviseren is doe navraag bij je garage of kijk op e10check.nl.

Reden 4: Veroudering bij lang stilstaan

Over het algemeen kiezen autoliefhebbers van  klassiekers, oldtimers of zomerauto’s voor Euro 98. Dit is minder gevoelig voor veroudering. De E10-benzine kan het materiaal in je tank aantasten. Dit kan leiden tot vervuiling en dus verstopping van de brandstofpomp. Het ethanol in de benzine trekt ook water aan, er kan dan roest in de tank ontstaan.

Conclusie

Wij als unieke Volvo specialist denken dus dat er goede redenen zijn om te kiezen voor Euro 98 (E5) in plaats van Euro 95 (E10). De motor draait soepeler en zuiniger. En bij oudere auto die minder rijden / langer stilstaan voorkom je veroudering. Doe je voordeel ermee, het is dus niet allen het prijsverschil.

Autobedrijf John Repkes is een echte Volvo specialist. Wij specialiseren ons op een nette selectie Volvo occasions met een helder en traceerbaar verleden. Alle auto's worden door ons gecontroleerd op schadeverleden en een logische nationale auto pas. Onze inkoop van Volvo occasions geschiedt zeer specifiek en onze inkoopkanalen zijn zeer divers, dat is de reden dat wij zeer trots zijn op de mooie auto's die wij aanbieden. Als het volgens de maatregelen weer toegestaan is nodigen wij u graag uit voor een bezoek aan ons Volvo specialistisch bedrijf, bij voorkeur werken wij op afspraak zodat wij de benodigde tijd voor u kunnen inplannen.

G-DCJPCFG8YS