Hoe kan ik het beste met mijn airco omgaan

Gepubliceerd op: 01-04-2020

Hoewel het weer het nog niet laat zien, is het toch een gegeven dat we weer richting het de zomer gaan. De zomers in Nederland worden steeds warmer dus ook wordt hier de airco belangrijker. Daarom is het van uiterst belang dat de airco op de juiste wijze onderhouden wordt. Een goed werkende airco is in de zomer onmisbaar. Zeker als je er ook voor kiest om met je auto op vakantie te gaan. Er zijn dingen die je zelf kunt doen om de werking van je airco zo lang mogelijk goed te houden. Wij geven je vijf tips;

 

  1. Door het jaar heen blijven gebruiken

Zorg ervoor dat je de airco minimaal vier keer per maand gebruikt gedurende het hele jaar. Dus ja, ook in de wintermaanden. Op deze manier voorkom je slijtage en lekkage doordat er verdroging van rubberen ontstaat. Zo voorkom je snelle slijtage (en lekkage!) door verdroging van bepaalde rubberen onderdelen. Bovendien wordt de lucht door regelmatig gebruik van de airco ontvochtigd, waardoor schimmelvorming wordt tegengegaan.

 

  1. De auto luchten

Wanneer je bij een hete zomerdag de auto ingaat wil je het liefst direct de airco aanzetten. Toch is het beter om dit niet te doen. Hoogstwaarschijnlijk is de temperatuur in de auto erg opgelopen. Het is vrij moeilijk om een stilstaande auto efficiënt te koelen en daarnaast is het voor de gezondheid niet goed om heel snel een groot temperatuurverschil te creëren. De eerste paar minuten is het verstandig om met de ramen open te rijden, op deze manier kan de warmte ontsnappen. Vervolgens kun je de airco zijn werk laten doen.

 

  1. Airco standen, recirculatie en fresh air, afwisselen

Wanneer de buitentemperatuur hoog is, is het verstandig de recirculatie stand te gebruiken. Op deze manier wordt in de auto de koele lucht gerecirculeerd, dit kost wat minder energie en brandstof. Bij het maken van lange ritten is frisse lucht uiteraard erg prettig. Je kan tijdens zo’n rit de recirculatie stand kort afwisselen met de fresh air stand. 

 

  1. Uitschakelen bij ‘zwaar werk’

Wanneer de auto hard moet werken, bijvoorbeeld in berggebieden, dan is het aan te raden om de airco even uit te schakelen wanneer je de berg op rijd. Door het uitschakelen van de airco op dat moment geef je de auto extra kracht en kan voorkomen worden dat de motor overbelast gaat raken. 

 

  1. Temperatuurkeuze

Zoals al eerder verteld is het onder andere voor de gezondheid niet goed om een groot temperatuurverschil te maken tussen buiten en binnenlucht. Daarnaast is het ook slecht voor het brandstofgebruik en de levensduur van de airco zelf. Zorg ervoor dat je de airco niet te koud zet. Een maximaal verschil van 6ºC is aan te raden.

 

  1. Onderhoud

Het advies van ons is om je airco jaarlijks een onderhoudsbeurt te geven. Tijdens deze onderhoudsbeurt wordt de airco volledig gecheckt en aangevuld waar nodig. Ook wordt er een reiniging uitgevoerd die weer goed is voor het verwijderen van nare luchtjes en ontwikkelingen binnen in de airco. 

 

Wij geven graag advies,  wie zijn wij ?

 

Autobedrijf John Repkes, specialist in Volvo occasions.

Autobedrijf John Repkes is gevestigd in Boxmeer. Het bedrijf is in 1988 ontstaan vanuit het Volvo dealerschap, maar inmiddels zijn we overgegaan naar een Volvo servicegericht bedrijf. In al deze jaren heeft John Repkes zich als een echte auto man in de mobiliteit wereld waargemaakt. U kunt bij ons terecht voor in- en verkoop van uw Volvo, inruil van uw huidige auto is bespreekbaar. Veel van de door ons aangeboden auto's komen rechtstreeks vanuit de particuliere markt, voorzien van sluitend onderhoud en eerlijke kilometerstanden. 

Heeft u een mooi exemplaar in onze collectie gezien of verlangt u naar hulp bij het vinden van uw droomauto? Neem dan contact op met ons. Wij zijn gespecialiseerd in eerlijke Volvo occasions!


 

Autobedrijf John Repkes is een echte Volvo specialist. Wij specialiseren ons op een nette selectie Volvo occasions met een helder en traceerbaar verleden. Alle auto's worden door ons gecontroleerd op schadeverleden en een logische nationale auto pas. Onze inkoop van Volvo ocassions geschied zeer specifiek en onze inkoop -kanalen zijn zeer divers, dat is de reden dat wij zeer trots zijn op de mooie auto's die wij aanbieden. Graag nodigen wij u uit voor een bezoek aan ons Volvo specialistisch bedrijf, bij voorkeur werken wij op afspraak zodat wij de benodigde tijd voor u kunnen inplannen. O ja, de koffie staat klaar !

G-DCJPCFG8YS