Het belang van een autogordel

Gepubliceerd op: 09-03-2020

Waarom vinden wij als Volvo Specialist het dragen van een autogordel verstandig. Voor het dragen van gordels zijn verschillende regels. Iedereen moet met een gordel vastzitten in de auto. Zonder gordel mag niemand meer vervoerd worden. Hierdoor vallen er minder doden en zwaargewonden in het verkeer. Ook tijdens korte ritjes (bijvoorbeeld een kind naar school brengen) is een gordel noodzakelijk. Zelfs op het eerste kruispunt kunt u al een ongeluk krijgen. Wees hierin consequent: maak de gordel vast voor u de auto start en controleer altijd of de kinderen het zelf goed hebben gedaan. Bijgaande enige wettelijke regels voor het dragen van een autogordel, aangeboden door Autobedrijf John Repkes.

 

Kinderen onder de 1,35 m

Kinderen die kleiner zijn dan 1,35 m moeten in een goedgekeurd autozitje worden vervoerd. Kinderen groter dan 1,35 m moeten voorin en achterin een autogordel om. Als de gordel over de hals loopt in plaats van over de schouder, mag / kan een zittingverhoger worden gebruikt.

Te weinig gordels

Niemand mag zonder gordel vervoerd worden. Dus zijn er twee gordels, dan kunnen er maar twee mensen mee in de auto. Bij vijf gordels dus vijf personen. Heeft u een oude auto met weinig (of geen) gordels, dan kunt u bij ons het gewenste aantal gordels laten bij monteren, uiteraard als de constructie van de auto dit mogelijk maakt.

Delen van een gordel

Een gordel mag niet worden gedeeld. Niet gerafeld of gedeeltelijk gescheurd zijn.  Wij als Volvo specialist keuren u gordel gratis

Rolstoelen

De bestuurder van het voertuig moet er voor zorgen dan de rolstoelgebruiker met een gordel vastzit. Soms is de gehandicapte daar zelf niet toe in staat. Als het echter onmogelijk is om een gordel te gebruiken, kan een ontheffing worden aangevraagd. Dit kan bij de CBR.

Verantwoordelijkheid

De verantwoordelijkheid van het dragen van een gordel ligt bij alle personen zelf. Dus de boete voor het niet dragen van de gordel is voor de persoon zelf. Kinderen onder de 12 jaar zijn de verantwoordelijkheid van de bestuurder.

Verzekeringsmaatschappij

Als u tijdens een ongeluk geen autogordel draagt, kan dit consequenties hebben voor de vergoeding van de verzekering.

Ontheffing

Als er een goede reden voor is (bijvoorbeeld een medische) kan er een ontheffing worden aangevraagd voor het niet dragen van een autogordel. Dit kan worden aangevraagd bij het CBR.

Personenauto

  • Na 30 september 1999: autogordels voor alle naar voren en naar achteren gerichte zitplaatsen.
  • Na 31 december 1989: autogordels voor alle naar voren gerichte zitplaatsen.
  • Na 1 januari 1971 en voor 1 januari 1990: autogordels voor de zitplaats van de bestuurder en de passagiersstoelen indien er een portier aan die kant zit.

Uitzonderingen

Niet geldig voor klapstoelen en zitplaatsen die alleen bij een stilstaand voertuig worden gebruikt. Bijvoorbeeld in een camper tot 3500 kg.

Bedrijfsauto’s

  • Na 31 december 1989, voor 1 januari 1996: autogordels voor alle naar voren gerichte zitplaatsen
  • Na 1 januari 1871, voor 1 januari 1990: autogordels voor de bestuurder en de naast deze plaats aanwezige zitplaatsen (als er een portier aan grenst).

Overige regels

  • Alle zitplaatsen moet goed bevestigd zij aan het voertuig.
  • Verstelbare stoelen moeten goed kunnen worden vastgezet.

 

Wist u dat Volvo in 1959 de driepuntsgordel; die nog steeds gebruikt word heeft ontworpen? 

Veel veilige kilometers gewenst door Team John Repkes Volvo specialist Boxmeer.


 

Autobedrijf John Repkes is een echte Volvo specialist. Wij specialiseren ons op een nette selectie Volvo occasions met een helder en traceerbaar verleden. Alle auto's worden door ons gecontroleerd op schadeverleden en een logische nationale auto pas. Onze inkoop van Volvo ocassions geschied zeer specifiek en onze inkoop -kanalen zijn zeer divers, dat is de reden dat wij zeer trots zijn op de mooie auto's die wij aanbieden. Graag nodigen wij u uit voor een bezoek aan ons Volvo specialistisch bedrijf, bij voorkeur werken wij op afspraak zodat wij de benodigde tijd voor u kunnen inplannen. O ja, de koffie staat klaar !

G-DCJPCFG8YS