Elektrisch rijden of toch nog niet

Gepubliceerd op: 09-05-2019

In dit blog proberen wij als Autobedrijf John Repkes, een onafhankelijke Volvo specialist in Boxmeer een indruk te geven van de opmars van het elektrisch rijden. In de voorraad van onze Volvo occasions in Boxmeer vindt u bij John Repkes nog steeds geen volledig elektrisch auto's, simpelweg is er in de prijsklasse waar wij onze Volvo occasions aanbieden nog geen aanbod. Wel zijn er plug-in-hybrids die wij op verzoek zeker kunnen leveren.

 

Elektrisch rijden

Elektrisch autorijden is bezig aan een opmars. Het besturen van een elektrische auto heeft enkele voordelen, vooral voor het milieu. De overheid is dan ook actief bezig met het stimuleren van elektrisch rijden in Nederland. In dit artikel lees je hoe elektrisch autorijden precies werkt en wat de voor- en nadelen zijn.

Manieren van elektrisch rijden

Er zijn momenteel verschillende manieren van elektrisch rijden. De volgende typen voertuigen zijn op de markt verkrijgbaar:

 • Auto`s alleen op elektriciteit
 • Auto´s alleen op elektriciteit die ook fossiele brandstof kunnen gebruiken om de energie op te wekken
 • Hybride auto´s die zowel op elektriciteit als fossiele brandstof rijden

Voordelen elektrisch rijden

De voordelen van elektrisch autorijden zijn:

 • Het is beter voor het milieu dan rijden op fossiele brandstoffen, er wordt namelijk geen CO2 uitgestoten door de auto
 • De opkomst van elektrisch autorijden biedt kansen voor de werkgelegenheid en ontwikkeling binnen de Nederlandse high-tech industrie
 • Elektrisch rijden is uiteindelijk goedkoper, zowel in verbruikte elektriciteit als in de aanschaf van een auto
 • Een elektrische auto is stiller

Naast deze voordelen zijn er momenteel ook specifieke voordelen voor de consument, omdat de overheid kortingen biedt op het elektrisch rijden.

Nadelen elektrisch rijden

De meeste nadelen van het elektrische rijden komen vooral voort uit het feit dat het rijden nog niet volledig ontwikkeld is en nog niet helemaal is opgenomen in de maatschappij. De nadelen zijn:

 • Het opladen duurt langer dan tanken
 • Er zijn nog niet veel oplaadpunten
 • Je moet vaker de auto opladen dan dat je normaliter zou moeten tanken
 • Accu`s zijn duur en het is nog niet duidelijk wat hun levensduur is
 • Een elektrische auto produceert zelf geen CO2, maar of een auto helemaal groen rijdt hangt ook af van de manier waarop de stroom waarop hij rijdt, is opgewekt
 • Accu's zijn niet milieuvriendelijk en de productie van accu's levert veel vervuiling op

De komende jaren zal de technologie omtrent de levensduur van de accu`s, het opladen en de zuinigheid van de elektrische auto nog verbeteren.

Stimulans overheid

In 2011 kwamen de eerste soorten elektrische auto`s op de Nederlandse markt die ook uitermate geschikt zijn voor het dagelijks gebruik van de consument. De regering heeft enkele streefgetallen vastgelegd om het gebruik van de elektrische auto te stimuleren:

 • In 2015 moesten er 20.000 elektrische auto`s rondrijden.
 • In 2020 moet dit aantal verhoogd zijn naar 200.000 elektrische auto`s.
 • In 2025 moet het totaal aantal elektrische auto`s 1 miljoen zijn.

Oplaadpunten

Elektrische auto´s worden geleverd met een normale standaardstekker. Hier zijn door producenten en leveranciers afspraken over gemaakt. Het opladen van een accu kan dan ook gewoon via een normaal stopcontact. Daarnaast zijn er door het hele land speciale oplaadpunten te vinden waarop je abonnement kan nemen en ook kan je een speciaal laadpunt thuis laten installeren. De overheid is ook nog druk bezig met stimuleren van het plaatsen van nieuwe oplaadpunten. Voor deze speciale laadpunten wordt bij aanschaf van een elektrische auto ook een speciale stekker meegeleverd.

Opladen accu

Hoeveel het opladen van een elektrische auto je kost is afhankelijk van de energie en de energieprijs waarmee je de accu oplaadt en natuurlijk de laadtijd en het verbruik van de accu. Bij een normaal stopcontact (230 volt) kost het opladen van een accu met een capaciteit van 16 kilowattuur gemiddeld 6 uur. Er bestaan ook snelladers waarmee het opladen sneller gaat en ook zijn er snellaadpunten langs de weg waarmee het opladen een kwartier duurt. Met een volledig opgeladen accu kan gemiddeld 100 tot 200 kilometer gereden worden.

Het opladen van een accu wordt nog duurzamer als je dit kunt doen door middel van zonne-energie. Echter maken verouderde belastingregels dat op dit moment nog onnodig duur.

Energiecontract

Wanneer je de accu vaak thuis oplaadt is het belangrijk dat je een goed energiecontract hebt. Je verbruikt thuis namelijk veel meer energie. Als je kiest voor een contract met goedkope energie zie je dat dan ook veel sneller terug in de eindafrekening. Daarnaast wordt de keuze tussen grijze en groene stroom nog belangrijker. Wanneer je accu oplaadt met groene energie is de elektrische auto nog milieubewuster.


 

Autobedrijf John Repkes is een echte Volvo specialist. Wij specialiseren ons op een nette selectie Volvo occasions met een helder en traceerbaar verleden. Alle auto's worden door ons gecontroleerd op schadeverleden en een logische nationale auto pas. Onze inkoop van Volvo ocassions geschied zeer specifiek en onze inkoop -kanalen zijn zeer divers, dat is de reden dat wij zeer trots zijn op de mooie auto's die wij aanbieden. Graag nodigen wij u uit voor een bezoek aan ons Volvo specialistisch bedrijf, bij voorkeur werken wij op afspraak zodat wij de benodigde tijd voor u kunnen inplannen. O ja, de koffie staat klaar !

G-DCJPCFG8YS