Claimen van kleine schades. Wel of Niet !!

Gepubliceerd op: 09-02-2023

Vaak gaat het zo, je betaald en rijd geen schade, maar dan staat daar opeens een paaltje, of is de parkeergarage net iets krapper dan verwacht, oeps een kleine maar vervelende schade. Dus verzekering bellen en uit laten betalen ?  Nee dus…….

Als je schadevrije jaren aan het opbouwen bent en je loopt schade op wat dan te doen. Een keer heeft je de auto zachtjes het achterwerk van een ander auto aangeraakt, maar de bestuurder in kwestie doet niet moeilijk over de gedeukte nummerplaat. Dus loopt met een sisser af, je betaald netjes de nummerplaat en klaar. Een kapotte voorruit door een steentje wordt vaak door de verzekering zonder consequenties vergoed.

Om onderstaande reden wil je kleine schades zelf betalen

Bij het inparkeren tik je een paaltje aan. Of de achterklep komt tegen het lage plafond van een parkeergarage. Een smalle weg en je buitenspiegel raakt de buitenspiegel van een andere auto. Zulke kleine schades moet je niet automatisch claimen bij je autoverzekeraar.

Dat je kleine schades beter zelf kunt betalen, heeft alles te maken met de door jou opgebouwde schadevrije jaren. Bij elke schade lever je 5 schadevrije jaren in. En dan gaat je no-claimkorting omlaag en dus je verzekeringspremie omhoog. Daarover hieronder meer. Het alternatief is niets claimen, zodat je er weer een schadevrij jaar bij krijgt.

De afweging is best simpel: weegt je nieuwe, na het claimen van de schade hogere premie, op tegen de reparatiekosten? Stijgt je premie met 10 euro per maand, dan hebben we het op jaarbasis over 120 euro. En vergeet ook niet je eigen risico. Als je voor 250 euro aan schade veroorzaakt, en je moet de eerste 150 euro toch zelf betalen, dan is het financieel gezien (lees: vanwege de premieverhoging) slim om die andere 100 euro ook af te tikken.

Welke schades claim je dan wél

Wanneer is het wel slim om een schadeclaim in te dienen? Vanzelfsprekend als je de schade niet je eigen schuld is, of als de kosten voor de reparatie torenhoog zijn.

Er bestaat zoiets als een no-claimbeschermer, een aanvullende verzekering die je no-claimkorting garandeert. Er valt ook iets voor te zeggen om de schadeclaim wél in te dienen als je een groot aantal schadevrije jaren hebt opgebouwd. Dan lever je maar een paar procent no-claimkorting in. In sommige gevallen behoud je zelfs je korting, al val je natuurlijk wel terug in het aantal schadevrije jaren.

Dus voor het indienen van een claim altijd eerst even goed rekenwerk verrichten, vaak is het ook nog zo, mocht je een schade gemeld hebben maar niet laat uitbetalen wordt deze niet gezien als schade en heeft dus geen consequenties voor je premie.

Rijd voorzichtig en blijf alert.

Autobedrijf John Repkes is een echte Volvo specialist. Wij specialiseren ons op een nette selectie Volvo occasions met een helder en traceerbaar verleden. Alle auto's worden door ons gecontroleerd op schadeverleden en een logische nationale auto pas. Onze inkoop van Volvo ocassions geschied zeer specifiek en onze inkoop -kanalen zijn zeer divers, dat is de reden dat wij zeer trots zijn op de mooie auto's die wij aanbieden. Graag nodigen wij u uit voor een bezoek aan ons Volvo specialistisch bedrijf, bij voorkeur werken wij op afspraak zodat wij de benodigde tijd voor u kunnen inplannen. O ja, de koffie staat klaar !

G-DCJPCFG8YS