Brandstofverbruik in de winter

Gepubliceerd op: 12-12-2022

Hierbij een aantal weetjes over brandstofverbruik in de winterse maanden

Bijna iedereen wil zo veel mogelijk kilometers uit een liter brandstof halen, alom bekend is dat de winterperiode er voor zorgt dat onze bolide meer brandstof nodig heeft, berekeningen laten zien dat het brandstofverbruik wel 20 procent kan toenemen als de temperatuur naar 7 graden daalt graden daalt. Waar ligt dit nu aan?

Koude motor

Als eerste natuurlijk een koudere motor bij aanvang van de start, ideaal voor een verbrandingsmotor is de bedrijfstemperatuur van 85 – 90 graden. Als de temperatuur laag is duurt het dus lager voordat de motor deze waarde bereikt heeft, en daarvoor is extra energie en dus brandstof nodig. Als u de auto dus in een binnenruimte kunt plaatsen helpt dit zeker mee om brandstof te besparen. 

Verder weet vrijwel iedereen dat olie in koude toestand trager is dan wanneer deze warm is. Om de dikkere olie rond te pompen is extra energie nodig en u raad het al, weer meer brandstof. Ook een koudere luchttoevoer van de buitenlucht helpt niet mee in een gunstig verbruik proces. 

Verwarming

We willen er graag warmpjes bij zitten, dus stoel, voorruit en stuurverwarming aan.  De hoofd verwarming op volle toeren, en daar gaan we weer. Allemaal extra energie, en dat geldt natuurlijk ook voor de airco die wij graag gebruiken om te ont-wasemen. 

Winter benzine

Brandstof leveranciers leveren in de winter een ander soort benzine als in de zomer, er wordt een percentage butaan toe te voegen. Dit alles omdat de winterlucht er om vraagt een vluchtigere benzine toe te passen om de verbranding een handje te helpen. Daarnaast is de winterlucht dikker en brengt meer weerstand mee om de auto voorruit te krijgen. 

Dan is er nog een hoofdstukje banden en wegdek, de lucht in de banden koelt uiteraard ook af dus er ontstaat een kleine vorm van krimp van de banden en daarmee verliezen ze ook wat spanning, dus wat meer spanning in de winter is zeker geen overbodige luxe. Wegen zijn in de winterdag vies en daardoor heeft uw auto meer weerstand, rolweerstand genaamd. Ook dit zijn allemaal zaken die het brandstofverbruik doen ophogen. Wellicht kunt u hier wat aandachtspunten uithalen en zo het brandstofverbruik van uw auto tot het minimum beperken. 

Wil je graag eens langskomen bij dé Volvo specialist, een bolide bewonderen of een proefrit plannen? Maak dan een afspraak!

Autobedrijf John Repkes is een echte Volvo specialist. Wij specialiseren ons op een nette selectie Volvo occasions met een helder en traceerbaar verleden. Alle auto's worden door ons gecontroleerd op schadeverleden en een logische nationale auto pas. Onze inkoop van Volvo occasions geschiedt zeer specifiek en onze inkoopkanalen zijn zeer divers, dat is de reden dat wij zeer trots zijn op de mooie auto's die wij aanbieden. Als het volgens de maatregelen weer toegestaan is nodigen wij u graag uit voor een bezoek aan ons Volvo specialistisch bedrijf, bij voorkeur werken wij op afspraak zodat wij de benodigde tijd voor u kunnen inplannen.

G-DCJPCFG8YS